От швейцарската банка UBS прогнозират, че цените на металите, които се покачиха с 39%, от началото на годината, според индекса на Лондонската стокова борса, ще намалеят отново през третото тримесечие, след като Китай обяви, че спира да попълва запасите си в краткосрочна перспектива, съобщи Bloomberg.

"Попълването на запасите на Китай изглежда е приключило, докато в Западния свят подобна силна активност на попълване на стоковите резерви изглежда малко вероятна с оглед на сезонното забавяне на икономиката през летните месеци", според анализаторите на UBS.

"Амплитудата на последното възстановяване на цените на металите изглежда, според нас е изчерпана с попълването на запасите на Китай и спекулативните фондове".

Цените на медта ще намалеят със 17% през това тримесечие, на никела с 15% и на цинка с 10%, преди "икономическото възстановяване" в края на тази година.

"Сега очакваме цените на основните суровини да влязат във следващия си цикъл на покачване в края на 2009 г. и да достигнат пикови нива през 2011 г.", смятат анализаторите на UBS.