Американските пари се покачиха спрямо йената на днешната азиатска сесия часове преди да излязат важните данни за новите работни места през септември.

Предвид голямата несигурност за данните днес, пазарните участници масово закриваха късите си доларови позиции открити още миналата седмица. Това автоматично се отрази позитивно на валутата. Днес ще се търсят потвърждаващи сигнали за всеобщата нагласа, че е възможно ФЕД да понижи лихвените си нива в началото на 2007 г.

Прогнозите за днешните данни са в рамките на 125,000 нови работни места през септември, въпреки че много от инвеститорите си имат „едно на ум" с прогнозните данни. Именно, защото никой не може да каже със сигурност какво ще се случи днес, за това и пазарът е изключително тих, като повечето играчи затвориха вече позициите си.

По-слаби от прогнозираните данни, ще засилят спекулациите, че икономиката започва силно да се забавя и очакванията за спад на лихвеното ниво ще станат все по-възможни. Според други, доларът едва ли ще успее да се покачи, дори и данните да са над очакваното.

Рано тази сутрин, доларът се търгуваше с 0.3% нагоре спрямо йената, до ниво 118.00 йени. Еврото остана почти без промяна на ниво $1.2690. Към японската валута, еврото се покачи с 0.2% до ниво 149.75 йени, което е в непосредствена близост до рекорда от 150.73 йени отбелязан в края на август. 

Трейдъри споделиха мнението си, че йената също е под напрежение в следствие на слуховете за възможен ядрен тест от страна на Северна Корея още този уикенд. Чака се резолюция на ООН по въпроса, но евентуален тест би провокирал негативна реакция на цялата международна общност и би довел до неконтролируеми последици.

Японските пазари и американските дългови такива ще са затворени в понеделник заради празник.

В четвъртък, еврото се понижи след като от ЕЦБ покачиха лихвеното си ниво до 3.25%, но не дадоха ясен сигнал за допълнителни затягания след всеобщо очакваното последно за годината през декември.

Президентът на ЕЦБ Трише заяви след редовното заседание на монетарната комисия, че Банката ще следи от близо инфлационните нива в Еврозоната, което беше своебразно предупреждение за още едно вдигане на лихвата през декември.