Вчера по време на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на суровия петрол с доставка през септември достигнаха $117.11 за барел.

Днес контрактите на суровия петрол сорт WTI, с доставка през септември, отбелязват покачване с 0.35%, до $119.00 за барел, час след началото на европейската сесия.

За понижението на котировките вчера допринесоха основно данните, публикувани в началото на сесията на NYSE, показващи изненадващото увеличение на запасите от петрол на частните компании в САЩ с 1.61 млн. барела, както и ръста на американския долар.

Доларът отбеляза вчера сериозно покачване срещу основните валути, като нюйоркският индекс, който отчита движението на американските пари срещу валутите на шестте най-големи търговски партньора на САЩ, се покачи до 74.244 пункта.

По време на американската сесия доларът достигна $1.5398 за евро, което е най-високата му стойност срещу европейските пари от 16 юни насам.

Запасите на суров петрол на американските компании за седмицата до първи август достигнаха 296.9 млн. барела, спрямо 295.2 млн. барела за предходния отчетен период.

Докладът на американското енергийно министерство показа и че през последните четири седмици средното потребление на петрол в страната е намаляло с 2.6% на годишна база, до 20.1 млн. барела на ден.

Днес сорт Брент с доставка през септември поскъпва преди отварянето на капиталовите пазари в Лондон с 0.41%, до $117.48 за барел.