Петролът се оттегли от тримесечните си върхове след като стана ясно че американските запаси от суровината са нараснали повече от очакваното, а преработвателните компании в Япония са обработили по-малко нефт.

Повишението на американските запаси е с 4.66 млн. барела през изминалата седмица до 349.9 млн. барела, което е най-големият резерв от две години.

Японските рафинерии са работили със 78.4% от капацитета си през изминалата, което е с 3.8% по-малко от предишната седем дни.

Американският лек суров петрол с доставка през април спадна с 84 цента или 1.7% от стойността си до 48.32 долара за барел в азиатската търговия.

Вчера априлските фючърси нараснаха с 3.8% до 49.16 долара за барел, което е най-високата стойност на контракта от 1 декември.

Сортът Брент с доставка през май спадна с 1.7% до 47.40 долара за барел в ранната търговия , като по-късно се повиши до 47.75 долара

Очаква се големите японски преработвателни компании да намалят още капацитета си заради планирани поддръжки на инсталациите си, което още повече да намали обема на пласираните нефтопродукти на пазара.

През изминалата година продажбите на горива в Страната на изгряващото слънце са спаднали с 4.2% на годишна база, което е най-високото темпо от 1952 г.