„Внимателният подход се оказа правилен".

С тези думи премиерът Сергей Станишев защити политиката на правителството, чрез която в края на годината остана значителен бюджетен излишък.

Именно чрез излишъка България може да се предпази от потенциалните рискове от световната финансова криза, подчерта премиерът, съобщава news.bg.

Станишев категорично повтори изявлението си от вчера, че Българската банкова система е стабилна и ликвидна и няма заплаха за България" и допълни, че българското правителство е готово да защити влоговете с финансова помощ до 50 000 евро.

Станишев представи пред парламента аргументите на правителството за сегашното разпределение на 1,206 млрд. лв. от бюджетния излишък.

Станишев припомни, че той може да бъде увеличен с още 350 млн. лв. към края на тази година - със средства, идващи от успешната данъчна политика.

Премиерът призова народните представители внимателно да обсъдят и да приемат предложението на кабинета. Това, по думите му, ще бъде добре за банковия ни сектор - в контекста на световната финансова криза, тъй като всички пари от излишъка ще минат през българските банки.

Както се очертава, дебатът в пленарна зала по предложението на кабинета за излишъка ще премине изцяло под знака на проблемите по световните пазари.

Припомняме, днес депутатите обсъждат разпределението на допълнителни бюджетни кредити по бюджета за 2008 г.

Парламентът започна работа с обсъждане на проекторешение за разпределение на допълнителни бюджетни кредити по Републиканския бюджет за 2008 г. То бе представено от председателя на бюджетната комисия Румен Овчаров. Решението ще бъде гласувано в края на парламентарния ден.

В началото на заседанието по предложение на председателя на парламента Георги Пирински предварително обявените за днес гласувания - второто четене на промени в Закона за общинския дълг, първо четене изменения в Закона за особените залози, в Закона за политическите партии и в Кодекса на труда, бяха отложени за 15 октомври.