Производителят на камиони Volvo съобщи днес за печалбите си за третото тримесечие, които са спаднали, но все пак са над очакванията. Според анализаторите на шведската компания, до края на 2006 г. пазарите ще се развиват добре, но едновременно с това през 2007 г. те предвиждат остър спад в Северна Америка.

Volvo е втората по големина фирма за камиони в света. Приходите преди данъчно облагане на Volvo за тримесечието са 3.14 млрд. шведски крони, или $428 милиона, което е спад спрямо приходите за същия период преди година (4.02 млрд. крони), но е повече от предвиждания от Reuters резултат от 2.96 млрд. крони, изготвен от екип от 17 експерти.

Приходите са намалени от акта на добра воля, какъвто е вписването на американското поделение Mack Trucks (1.7 млрд. крони) в сметките на анализаторите.

В прогнозата за следващата година, производителите на тежкотоварни камиони трябва да се съобразят с очаквано падане на оборота в Северна Америка, вероятно с 40% за първата половина на 2007 г.

Спадът се дължи на очаквана тенденция да се купуват по-стари, евтини камиони поради по-строгите правила за емисии. Европейските пазари на тежки камиони през 2007 г. се очаква като цяло да не покажат промени спрямо 2006.

Поделението Mack Trucks съобщи за пресата по-рано на 20.10., че предвижда уволнение на 450 служители или 43% от близо хилядния персонал на завода. Говорител на производителя заявява, че новите производствени изисквания в Америка от 01.01.2007 г. са твърде неблагоприятни, автомобилният бизнес е цикличен и това е било ясно обяснено на персонала.

На 13.10 Volvo обяви, че ще обърне оценъчните резерви по бъдещите данъчни плащания на Mack Trucks, намалявайки по този начин плащанията за третото тримесечие с 2.0 млрд. крони. Нетната печалба от данъчната операция обаче е само 300 милиона крони, защото е направено доброволно отчисление за 1.7 млрд. крони за Mack Trucks, свързани със счетоводните промени.