41,5 млн. евро ще получи страната ни с присъединяването към Европейското икономическо пространство (ЕИП). Средствата са за периода 1 януари 2007 г. - 30 април 2009 г.

Това реши днес  Министерски съвет на двое редовно заседание,одобрявайки  проекта  на решение на Съвета на ЕС, което е свързано с подписването и временното прилагане на Споразумението за участие на България и Румъния в Европейското икономическо пространство и на четирите свързани споразумения. Утвърден е и проект на споразумение за норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България.

Споразумението за Европейското икономическо пространство е договорено между ЕС и страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) през 1992 г. Според разпоредбите на документа и на Договора за присъединяването ни към ЕС, новоприетите страни-членки следва да се присъединят и към Споразумението за ЕИП. България е изпратила молбата си през юли 2005 г., а на 29 март тази година успешно приключиха преговорите за присъединяването към документа.

Очаква се Споразумението за участието на България и Румъния в ЕИП да бъде подписано до края на юли тази година и да се прилага от 1 август 2007 г.

От предоставените на страната ни 41,5 млн. евро до 30 април 2009 г., 21,5 млн. са по многостранния ЕИП финансов механизъм, а 20 млн. евро са по норвежкия финансов принос.

Част от приоритетните области, включени в действащия многостранен финансов механизъм,са свързани с подобряване на околната среда чрез намаляване на замърсяването и насърчаване производството на възобновяема енергия, насърчаване на устойчивото развитие чрез по-добро използване и управление на ресурсите, опазване на европейското културно наследство, включително обществения транспорт и градското обновяване, развитие на човешките ресурси чрез насърчаване на образованието и обучението,  здравеопазване и грижа за подрастващите.