Заложените приходи от административни такси в бюджета за тази година надхвърлят три пъти приходите от мита и други такси.

В страната съществуват повече от 200 съгласувателни и 70 разрешителни режима, които са напълно незаконни, твърдят от Икономическия и социален съвет, цитирани от БНР.

Според бизнеса огромният брой разрешителни режими възпрепятства стопанската дейност и създава предпоставки за корупция. В бюджета за тази година са заложени 700 млн. лв. приходи от лицензионни, разрешителни и всякакви други режими, за които плаща такси бизнесът.

За сравнение приходите от мита в бюджета са 215 млн. лв. И още към края на февруари Министерството на финансите отчита, че от заложените 700 млн. в бюджета вече са постъпили 170 млн. лв.

При определянето на размера на таксите масово се пренебрегва изискването те да отговарят на направените разходи от администрацията. Освен това в различните общини се изискват различни бланки и документи, различни срокове за актуални данни и различни такси за една и съща услуга.

В много общини прилагат разрешителни режими, които изобщо не са наложени в закона. Сред тях са разрешителни за таксиметров превоз на пътници, за търговия, за строеж и за обучение за правоспособност за придобиване на свидетелство за управление на МПС.

ОТ ИКС настояват за облекчаване на административната тежест, която надхвърля данъчната, за отмяна на всички режими, които не се изискват от ЕС и за намаляване на бюрокрацията пред бизнеса.