Според изпълнителния директор на  „Булгартабак холдинг" Христо Лачев, за посрещане на европейското изискване за минимален акциз от 64 евро за хиляда къса, по-добрият вариант ще е акцизът да се вдигне не на две, а на три еднакви стъпки, съобщи News.bg.

Периодът за въвеждане на новите акцизни ставки е до 2010 година, първото повишение ще дойде през следващата година и Лачев предлага то да е една трета от необходимото.

Според прогнозите на холдинга, дори с по-малката стъпка на вдигане на акциза официалният пазар може да намалее с около 30 процента - това показват данните от предишните години.

Факторът цена е абсолютно праволинейно свързан с контрабандата, предупреди Лачев. „Нашата борба не е затова да не се увеличава акциза, а за максимално равностойни условия за различните компании", уточни той.

Другият фактор освен акциза, от който зависи бъдещето на Булгартабак е политическото решение за собствеността - дали и как да се приватизира.

Имаме уверения от министъра на икономиката и енергениката, че веднага след изборите ще бъде взето политическото решение, каза Лачев.

Припомняме, вчера министър Димитров изрази предпочитанието си в приватизацията да бъдат предпочетени стратегически инвеститори.

Изпълнителният директор на холдинга съобщи, че печалбата за деветмесечието на тази година е по-добра в сравнение със същия период на миналата, но отказа да съобщи цифри, тъй като те ще бъдат оповестени в понеделник чрез сайта на фондовата борса.

Ръководството на холдинга очаква 80 процента ръст в експорта.

Булгартабак успява да продава с печалба и изкупени и преработени тютюни, отчете още ръководството.