Създадени са всички предпоставки за ново качество на инвестиционния процес и за изграждане на нова индустриална база. Това заяви президентът Георги Първанов, който преряза лентата при откриването на 64-ото изложение на Техническия панаир в Пловдив.

В приветственото си слово държавният глава подчерта, че се гордее със високите технологии и високия ръст на българския икономика.

Деловият форум, който е сред най-авторитетните изложения за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа, ще продължи до 4 октомври с участието на 3202 фирми от 45 държави.

Страна партньор на ЕСЕН 2008 е Италия, която се представя с 397 компании. 211 новости ще бъдат показани на изложението, чиято площ е с 12% по-голяма, отколкото на неговото миналогодишно издание.

150 000 гости се очаква да посетят тази седмица Международния технически панаир. Рекорден брой новости - 211, 46 от които - световни, са представени в експозициите на панаирното градче. Ангажираните изложбени площи са с 12% повече в сравнение с миналата година.

В 64-тото издание на деловия форум за инвестиционни стоки и услуги участват 3202 фирми от 45 държави, като най-силно застъпените браншове са машиностроене и строителство. В разположените на 14 декара експозиции на Автомобилния салон са включени 250 марки автомобили, 13 от които ще имат своята премиера в България.