На 18.12.2006 г. е била запорирана оперативната сметка на „Българска Фондова Борса - София" в лева, открита и поддържана в „Българска Пощенска Банка" АД до размера от 57 375 906.68 лева, съобщава финансовата институция.

Запорът е бил наложен със запорно съобщение на частен съдебен изпълнител с район на действие Велико Търново, като запорното съобщение е била издадено за обезпечение на бъдещ иск.

Описаната подробно фактическата обстановка за запора и представените писмени доказателства относно исканото обезпечение не са свързани с „Българска Фондова Борса - София" АД, а изцяло се отнасят до „ДЗИ Банк" АД и свързаните с нея фирми, се казва още в официалното съобщение на БФБ до медиите.

От борсата съобщиха, че е налице пълна липса на причинно-следствена връзка, която да доведе до ангажиране на отговорността й и наличие на претенции спрямо Борсата.

На 19.12.2006 г. наложеният запор върху сметката на „Българска Фондова Борса - София" АД в „Българска Пощенска Банка" АД, е бил вдигнат със съобщение на наложилия го частен съдебен изпълнител по искане на ищците, казаха още от БФБ.

„Българска Фондова Борса - София" АД счита, че наложеният върху сметката й запор представлява злоупотреба с право срещу нея от страна на ищците.
От друга страна допускането на запор от районния съд в гр.Горна Оряховица за огромната сума от 57 милиона лева без никакви писмени доказателства конкретно срещу „Българска Фондова Борса - София" АД показва незнание или злоупотреба със служебно положение и уронва престижа на съдебната власт.

Допуснатото от съда обезпечение представлява изключително опасен прецедент, когато срещу единствения в България регулиран пазар на ценни книжа се предприемат действия, които блокират оперативната му дейност, казаха още от БФБ.

В допълнение към действителните вреди бяха нанесени и неимуществени вреди на Борсата. Известно е, че в момента има засилен интерес и постоянно наблюдение от чужди борси и борсови обединения относно потенциалната продажба на държавното участие в „Българска Фондова Борса - София" АД.

„Българска Фондова Борса - София" АД, след внимателен анализ на фактите и документите по случая, ще предприеме всички позволени от закона действия, за да запази и защити интересите на пазара, участниците в него и акционерите на Борсата.