Споразумение за създаване на звена за управление на проекти по ИСПА в общините ще подпишат Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и общините, в които се изпълняват такива проекти. Това беше уговорено днес на среща на министър Джевдет Чакъров с кметове и заместник-кметове.

Идеята е на МОСВ. Целта е да се ангажират максимално общините с изпълнението на проектите, защото след това те ще ползват обектите и е изцяло в техен интерес те да са изпълнени качествено и в срок, каза министър Чакъров. Той посочи още, че звеното ще е полезно на общините и да натрупат опит в управлението на проекти.

Звеното за управление няма да дублира работата на строителния надзор, но също ще следи изпълнението на всички дейности и ако бъдат открити нередности и проблеми, ще информира МОСВ.

Всички представители на общините, участвали в срещата, сред които Шумен, Монтана, Смолян, Ловеч, Севлиево, Бургас и др., подкрепиха създаването на звеното за управление.

В Смолян вече е създадено такова звено и работи от два месеца, съобщи заместник-кметът Румяна Янчевска, която е ръководител на звеното.

Споразумението ще бъде подготвено за подписване до началото на юли.