Учудвате ли се че разходът на гориво на вашия автомобил се е увеличил драстично в сравнение с предписанията на производителя? И всяка седмица харчите все по-голяма сума на бензиностанцията. Важно е да разберете какво е причинило негативните промени.

Ето 7 фактора, които увеличават разхода на гориво, не само с проценти, а понякога и в пъти.

Снимка 406578

Източник: iStock

Стил на шофиране

Най-очевидната причина за значително повишаване на разхода на гориво е стила на управление и по точно - агресивното шофиране. Ако например нетърпелив шофьор, който обича активното ускорение и спиране, започна да кара по този начин колата си, тогава той трябва да е подготвен за увеличаване на "лакомията" на този автомобил и съответно негативното отражение върху неговия портфейл.

Факт е, че при време на внезапно спиране работата, която е преминала в ускорението, неговият ефект се губи и той се превръща в безполезна топлинна енергия на спирането. В резултат на това горивото, което се изразходва в интерес на придвижването се губи без всякаква полза. Ето защо, за да използвате бензина и дизела ефективно и икономично, е по-добре да карате по инерция или с минимално натискане на педала колкото е възможно по-дълго, да ускорявате плавно и да натискате спирачките възможно най-малко.

Снимка 579856

Източник: iStock Images

Качество на горивото

Следващата стандартна причина за рязко увеличение на потреблението е използването на нискокачествено гориво. Ако химическият състав на бензина или дизела не отговаря на стандартните показатели, тогава горивото ще изгаря необичайно бързо и с намален ефект. В резултат на това блокът за управление на двигателя ще се опита да коригира проблема и ще започне да обогатява сместа с по-голям поток гориво. За да не посещавате бензиностанции по-често от очакваното, по-добре е да не бъдете "мързеливи" и да зареждате само в бензиностанции на големи, утвърдени и популярни вериги.

Също така евтиното моторно масло с лошо качество и ненавременната подмяна на тази течност може да повлияе върху разхода на гориво.

Защо е важно да караме колата през зимата: 6 причини

Защо е важно да караме колата през зимата: 6 причини

Автомобилът не обича да стои на едно място, трябва да се движи, за да работят правилно негови системи

Сензор за масов въздушен поток (MAF)

Проблемът може да е и повреда на сензора за масов въздушен поток. Ако каналите за подаване на въздух, които водят до него, са спукани, тогава показанията на реалния разход на въздух и действителния, попаднал в горивната камера, ще бъдат изкривени. Това ще доведе до неправилно съотношение на горивната смес. В резултат на това двигателят с вътрешно горене ще работи в полуавариен режим с всички негативни последици.

Ето защо, когато собственикът на автомобила се свърже със сервиза с оплакване относно неравномерната работа на двигателя и високата консумация, първото нещо, което сервизът проверява, е правилната работа на този датчик.

Снимка 287544

Източник: iStock

Електрониката

Как да това работи един съвременен двигател се влияе от огромен брой фактори. Самият мотор се управлява от компютър. В зависимост от това, което показват сензорите, електорнния мозък променят работата на изпълнителните механизми за текущия режим на шофиране, например честотата и времето на работа на инжекторите, ъгъла на запалване и впръскване, отварянето на дросела, налягането на горивото и др.

Ако показанията на повредения сензор показват неправилни данни, тогава електронният блок за управление на двигателя избира грешна програма, което причинява неправилно изгаряне на сместа въздух-гориво и екстремен разход на бензин. Можете да разберете, че един от сензорите трябва да бъде заменен от светеща отметка на таблото.

В този случай е необходимо да посетите сервиза за компютърна диагностика и да вземете решение за подмяна на повредения елемент.

Горивен филтър

Не винаги повишеният разход на гориво се дължи на неизправности в електрониката. Много често причината може да бъде съвсем банална - например, замърсен горивен филтър.

Ако филтърът е запушен, налягането на бензина пада и електронният блок за управление увеличава времето за отваряне на дюзите, така че подаването на гориво да се върне към нормалното. Просто изглежда, че няма нищо лошо в това. Всъщност при мръсен горивен филтър налягането се променя много често и е нестабилно, така че компютърът просто няма време да направи корекции, което води до нестабилен поток на гориво в горивната камера и екстремна консумация.

Снимка 339710

Източник: iStock

Въздушен филтър

Запушеният въздушен филтър също може да причини увеличаване на разхода на гориво. Смята се, че единственият конструктивен нюанс на буталните двигатели с вътрешно горене е липсата на въздух, който е необходим за пълното изгаряне на горивото. Турбокомпресорът решава този проблем при съвременните двигатели.

За двигателя става много по-трудно да засмуква въздух, ако въздушният филтър е запушен с прах и мръсотия. Поради това агрегатът се натоварва по-силно и изразходва в пъти повече гориво. Поради тази причина въздушният филтър се препоръчва да се сменя при всяка смяна на моторното масло.

Снимка 390227

Източник: iStock

Изпускателна система

За да работи правилно един двигател с вътрешно горене, изпускателната система също трябва да работи правилно. Ако изпускателните отвори на главата на цилиндъра са закоксени или каталитичните конвертори са запушени, това създава съпротивление на изхода на отработените газове. Следователно, двигателят трябва да изразходва повече енергия за изхода на продуктите от изгарянето на горивото. В резултат на това уредът изгаря повече бензин или дизел, за да поддържа работна мощност.