Да си купиш чисто нова кола има доста предимства - така можеш да получиш последните иновации в автомобилната индустрия и в близкото бъдеще няма да ти се налага да плащаш за ремонти.

От друга страна обаче да избереш втора ръка също може да е добро решение. Ако сте внимателни в избора си, може да получите нещо наистина качествено и добре поддържано на изгодна цена.

В случай обаче, че сте се спрели на втория вариант, трябва да бъдете доста внимателни и да не бързате с покупката си. Има поне няколко задължителни неща, които трябва да направите, преди да вземете окончателното решение. Ето и кои са те:

1. Огледайте внимателно външната част на автомобила

Уверете се, че сте проверили всяка малка част от нея. Важното е да няма никакви дори и малки дупчици и драскотини. Също така обърнете внимание на вратите и на това дали те се отварят и затварят без проблем.

2. Фокусирайте се върху цвета

Не върху това дали ви харесва достатъчно, а върху това дали няма места, където той не е напълно същ като на останалата част от външната част. За целта пожелайте да огледате колата на дневна светлина.

3. Проверете всички стъкла

Дори най-малките нарушения по повърхността им с времето може да се превърнат в предпоставка за проблеми. При наличието на такива, задължително настоявайте за намаляване на цената.

4. Внимавайте за течове

По-конкретно тук става въпрос за това дали има изтичане на масло. При наличието на такива е много важно откъде точно идват.

5. Не пропускайте интериора

Тук важно е не само да няма нарушения на тапицерията. Обърнете внимание на това дали педалите не са износени и проверете дали парното, климатикът и аудио системата работят нормално.

6. Слушайте внимателно автомобила

Едно от задължителните неща е да поискате да направите обиколка в колата. По време на нея изключете радиото и случайте внимателно дали няма странни тракания или други звуци, идващи от автомобила. Те могат да са сигнал за проблем.

7. Уверете се, че колата се движи гладко и нормално

Тук важно е кормилото, както и това дали спирачките работят добре и как се движат колелата.

8. Закарайте автомобила на автомеханик

Това е последната задължителна крачка, преди да вземете решението.