Американската компания JD Power and Associates, която провежда независими проучвания за удовлетвореността на клиентите, публикува традициония си рейтинг на производителите на автомобили, от чиито продукти са най-доволни от клиентите.

В гласуването са взели участие около 70 000 шофьори, които са купили нов автомобил тази година. В хода на проучването те са оценили колата си по 77 параметъра, засягаши комфорт, безопасност, горивна ефективност и много други показатели. 

Според изследването наречено APEAL (съкратено от "динамика, качество, дизайн и комплектовка на автомобила"), новите собственици на модела Genesis са най-доволни от превозното си средство . Корейската премиум марка печели 884 точки от 1000 възможни и е победител за първи път в този рейтинг. 

На второ място е миналогодишния победител Porsche с 883 точки. Тройката на лидерите, удовлетворили най-силно американските потребители тази година е оформя BMW с 863 точки.

В класацията следват Lincoln и Mercedes-Benz (със съответно 861 и 858 точки). В дъното на рейтинга са Jeep (799 т.), Mazda (798 т.) и Mitsubishi (783 т.). 

Отбелязва се, че според проучването, местните марки не са особено популярни сред американските шофьори. В горната част на класацията са само местните брандове Линкълн и Кадилак, заели съответно седмо и осмо място. 

По-рано JD Power and Associates публикува годишен рейтинг на производителите на автомобили с най-висококачествени и надеждни машини. Тази класация отново оглави корейската Genesis.

Снимка 370939