След почти десетилетие разработка, автономните коли на Google вече са съвсем близо до истинска услуга. Под името Waymo проектът вече позволява на живеещите във Феникс, САЩ да се запишат, за да ползват услугата - стъпка, която приближава технологията към масовото й използване.

Компанията вече е оборудвала и изпробвала над 500 минивана Chrysler Pacifica, както и други марки и модели автомобили. Досега обаче те се движеха в града само със служители на Google на борда. Давайки възможност на хора извън компанията да ползват услугата ще помогне на екипа да събере данни - както и да проучи как може да изкара пари от технологията.

Първите клиенти на услугата ще могат да се записват и да пътуват с автономните автомобили с помощта на приложение за мобилни телефони. И няма да се налага да плащат и цент. Парите ще потекат, обещава Джон Крафцик, главен изпълнителен директор на Waymo.

В началото зад волана все пак ще седят служители на проекта, тъй като технологията все още не е напълно готова - а и заради законови изисквания. Но компанията обещава това да са промени.

Google е пионер в автомобилните автомобили, а разработката започна през 2009 г. А днес автомобилите вече са изминали над 3 милиона мили. След като остави на заден план проекта за няколко години, индустрията сега налива милиарди долари в подобна технология и човешки ресурси, за да настигне конкуренцията.

Един от най-големите конкуренти на Google е Uber. Още през миналата година компанията пусна автономни автомобили в Питсбърг, а по-рано тази година направи същото и в Темпи. Интернет гигантът вече заведело дело срещу компанията за споделени пътувания заради технологията.

Waymo твърдят още, че потенциал има не само за споделено пътуване - а и за личен автомобил, както и за транспорт на стоки.