Броят на електрическите автомобили в Европа ще се утрои до 2021 година, прогнозират от Европейската федерация за транспорт и околна среда (T&E). Заради липсата на инфраструктура за зареждане и по-високите цени тези модели не са толкова широко използвани към момента, пише BBC.

Последните данни показват, че производителите на автомобили ще предложат 214 електрически модела през 2021 година, в сравнение с 60 към края на 2018 година.

Анализът на T&E, базиран на данни от изследователската фирма IHS Markit, предполага, че производителите все повече залагат на електрифицирането на автомобилите.

Повече от половината от автомобилите в света ще бъдат електрически до 2040-а

Повече от половината от автомобилите в света ще бъдат електрически до 2040-а

Техният дял ще се увеличи до 57% в следващите 2 десетилетия

През 2021 година се очаква на пазара да излязат 92 напълно електрически модела и 118 хибридни. Ако компаниите се придържат към тези планове, до 2025 година 22% от произведените превозни средства могат да имат захранване, което ще позволи на производителите лесно да постигнат целта на ЕС за емисии въглероден диоксид от 95 г/км до 2025 г.

Данните сочат, че най-големите заводи за производство на електрически автомобили ще бъдат в Германия, Франция, Испания и Италия. Около 16 големи завода за литиево-йонни батерии предстои да бъдат построени или трябва да започнат работа в Европа до 2023 година.

"Това е добра новина, но работата все още не е приключила. Необходими са усилия от страна на правителствата, които да стимулират използването на електрически превозни средства. Нуждаем се от промени в данъчното облагане, за да направим електрическите автомобили по-атрактивни от замърсяващите дизелови и бензинови превозни средства", смята Люсиен Матийо, който е анализатор в областта на транспорта и електронната мобилност в T&E.