Електромобилите са една малка част от глобалния автомобилен пазар в момента. Но това може да се промени бързо в следващите години, смятат експертите от Bloomberg New Energy Finance.

До 2040 година колите, задвижвани на ток, може да имат дял до 57% от целия пазар в световен мащаб, посочват експертите в доклад. Според документа електномобилите ще имат подобен дял от продажбите на леки коли в САЩ, Европа и Китай.

"Ние виждаме възможност в това глобалните продажби на конвенционални пътнически возила вече да са минали своя пик", казва ръководителят на тръста Колин МакКерачър.

Цените на електрическите возила вече се доближават до тези на бензиновите и дизеловите модели, а ползването им излиза по-евтино заради ползването на електричество.

Това означава, че скоро те ще изпреварят конвенционалните коли като по-икономичен избор за потребителите, смятат специалистите.

През следващите две десетилетия техните продажби ще се увеличат от 2 милиона през изминалата година до 56 милиона до 2040 година. От друга страна тези на конвенционалните автомобили ще намалеят от 85 милиона до едва 42 милиона.