Европейските потребители обичат супер коли. Всъщност, Старият континент е най-големият пазар за екзотични автомобили в света, с почти 10 700 доставени такива за миналата година. Тенденцията е търсенето на подобен тип машини да продължава да расте, като аналитици от LMC Automotive предвиждат, че тази година продажбите ще достигнат почти 13 000 броя.

Каква обаче е основната причина за повишаващия се интерес на клиентите на супер-коли? Всъщност отговора не е в това, че са започнали да ги харесват повече, а че всъщност явно повече хора могат да си позволят да си ги купят.

"Общия брой на милиардерите се е удвоил от 2010", обяснява Фелипе Муньоз, глобален аналитик за JATO Dynamics. Всъщност има все повече и повече хора, които са готови да похарчат цяло състояние за нова кола от богатата палитра от модели предлагани от екзотичните автомобилни производители.

В момента най-добре продавана в този сегмент, според данните събрани от Automotive News, е Ferrari 488 GTB, следвано от Aston Martin DB 11 и Audi R8. В крайна сметка нишовия сегмент на стария континент се очаква да достигне 15 000 броя годишно до края на десетилетието, което е значителен ръст спрямо миналата година.

Снимка 284696

Източник: Aston Martin

В момента най-големия пазар за екзотични коли е Великобритания, където 2113 коли са доставени в първите четири месеца от годината, 31 процента повече от същия период на миналата година. Германия е втора с 1460 продажби.

Що се отнася до марките, Ferrari заема най-високото място с 1223 европейски продажби от януари до април, със 7% повече от 2016. Италианския производител също така регистрира и голямо нарастване на печалбите си, като се целят да доставят 9000 автомобила годишно през 2019.

Снимка 218660

Източник: iStock

Знаейки колко пъстър е нашия пазар и колко бързо пристигат у нас и най-екзотичните супер коли от световната сцена сме сигурни, че ако всичко бе публично и някой отчиташе и нас в класацията щяхме да останем изненадани колко напред в класирането сме по супер-кола на глава от населението на европейската сцена. Все пак историята помни не само 1 и 2 супер екзотични и редки автомобили, които са били представени и на родна земя, независимо, че остават редом с едва няколко подобни на тях в световен мащаб. Е, поне с това можем да се гордеем, че имаме вкус.

Източник: TopGear.bg

Снимка 241530

Източник: Auto Motor und Sport