Британският милиардер сър Джеймс Дайсън отмени амбициозния си проект за разработването на електромобил, заявявайки, че не може да намери начин да го направи търговски рентабилен.

Инвестицията в електрическата кола възлизаше на 2,5 милиарда паунда, или 3,1 милиарда долара.

Дайсън акцентира, че инженерите са направили фантастичен автомобил и че проектът не е затворен заради някакъв вид провал в научните изследвания и разработки.

"Въпреки че се постарахме много през целия процес на разработка, ние просто не можем да видим начин как да направим проекта търговски жизнеспособен", пише той в имейл до служителите на компанията.

Той допълва, че компанията се е опитала да намери купувач за проекта, но не е успяла.

Производителят на прахосмукачки, който се впуска да направи електромобил

Производителят на прахосмукачки, който се впуска да направи електромобил

Компанията е подготвила $2,6 милиарда за целта

Дайсън, който изобрети прахосмукачката без торбичка, обяви проекта преди две години, опирайки се на опита на компанията в произвеждането на батерии и електрически двигатели за разработване на превозно средство.

Преди година Сингапур беше избран като място за новия завод за производството на автомобила, който беше насочен към пазарите в Китай и на други места в Азия.

По-рано компанията заяви, че ще изгради ново двуетажно производствено съоръжение в града държава. По план заводът трябваше да бъде завършен през 2020 година, а първите електромобили - година по-късно.

По проекта работиха около 500 инженери. Дайсън заяви, че компанията работи за намирането на алтернативни позиции в домашния си бизнес за възможно най-много от служителите - при изработката на пречистватели на въздух, вентилатори и сешоари.

Сър Джеймс Дайсън купува най-скъпия апартамент в Сингапур

Сър Джеймс Дайсън купува най-скъпия апартамент в Сингапур

Той е преместил централата на компанията си там