Слуховете, че технологичният лидер Apple работи по модел безпилотен автомобил се възобновиха. Причина за това беше информацията, че в петък компанията е получила разрешение за извършването на тестове на автономни коли в Калифорния.

През есента на миналата година се заговори, че производителят на iPhone ще преустанови действията си в тази посока и че преразглежда плановете си за пускането на возила.

Apple дава заден ход за безпилотния си автомобил

Apple дава заден ход за безпилотния си автомобил

Ориентира се към разработването на система за самостоятелно шофиране

Днес обаче темата за секретния Project Titan отново е на дневен ред. Все още обаче не е сигурно дали корпорацията ще създаде напълно целия автомобил или само софтуера за него.

"Почти сигурно е, че Apple работи по създаването на автомобил, но вероятно ще се нуждае от партньор за цялостното му производство", коментира Джейн Мънстър, който е анализатор във фирмата за управление на рисков капитал Loup Ventures.

По неговите думи най-добрият вариант за компанията е тя да създаде и хардуера, и софтуера на модела. Но това може да бъде трудно постижение за нея.

"Идеалният сценарий за Apple е построяването на целия автомобил в неговата хардуерна и софтуерна част да бъде неин ангажимент", коментира Мънстър пред CNBC.

"Погледнато реално обаче сложността на производството на кола може да принуди компанията да работи с партньор или партньори от автомобилната индустрия по подобие на продукта Apple TV, където фирмата прилага технологията си при продукти на други марки", обяснява специалистът.

Към момента американската корпорация има операционна система за возила, наречена CarPlay. Чрез нея може да се търсят резултати в интернет и да се използват различни приложения, ползвайки екрана на таблото на колата.