Harley-Davidson Inc. съобщи, че започва да произвежда изцяло електрически мотор, предава Bloomberg. Съобщението бе направено по време на представянето на финансовия отчет за предходната година и идва четири години след обявяването на "LiveWire", проект за мотор, задвижван на ток.

И докато всички смятаха, че проектът няма да стане факт, оказва се, Harley-Davidson Inc. са работили по него. "Проектът е активен и се готвим да започнем продажбите в рамките на следващите 18 месеца", каза президентът и CEO на компанията Мат Леватич.

Новият мотор все още няма име, но вече са ясни част от техническите му характеристики. Той ще има възможност да изминава около 90 километра с един заряд и да ускорява от 0 до 100 км/ч за едва 4 секунди. За сравнение, най-бързите в момента ускоряват до 100 км/ч за около и малко под три секунди.

С него компанията ще се опита да обърне тенденциите на намаляващи продажби. За целия сектор продажбите спаднаха с 6,5% през четвъртото тримесечие, а Harley записва спад от 11 процента и 8,5% за годината.Разработката ще струва между 25 и 50 милиона долара годишно за следващите няколко години.

Цената му все още не е ясна, но през 2014 г. бе цитирана възможна такава от около 50 000 долара.