Създателят на Tesla Илън Мъск разкри защо прозорците на първия пикап на компанията Cybertruck се счупиха при показването и тестовете на електромобила. Милиардерът обвинява за това реда, в който се е провела демонстрацията, пише BBC.

Първоначално пикапът е бил ударен със стоманен чук по купето, за да се изпробва бронята на колата. Тестът на пръв поглед бил успешен. Демонстрацията обаче оставила малка незабелязана пукнатина, която впоследствие довела до разхлабване на елемент около прозореца. Това довело до напукването на прозорците със стоманената топка, обяснява Мъск.

Снимка 454145

Източник: Tesla

Футуристичният автомобил бе представен в четвъртък в Калифорния, където неговият ъглов дизайн от неръждаема стомана предизвика смесени чувства сред публиката.

В отговор на фен в Twitter Мъск обясни, че инцидентът може да бъде лесно избегнат. "Ударът с чук върху вратата рефлектира върху здравината на основата на стъклото, поради което стоманената топка не отскочи. Трябваше да направим първо теста със стоманена топка по прозореца, а след това този с чука по вратата. Следващия път ще видите", пише той.

През уикенда Мъск публикува в пост в Twitter кадри от по-ранна демонстрация, проведена зад кулисите. Тестът е проведен минути преди представянето на Cybertruck и на него стоманената топка буквално отскача от прозореца.

Въпреки неудобната злополука, Tesla обяви, че е получила над 200 000 заявки за своя Cybertruck след провеждането на демонстрацията. Фирмата таксува депозит от 100 долара за резервиране на автомобила, но сумата се възстановява, ако клиентът по-късно промени решението си.

В мрежата обаче се разпространяват спекулации, че счупването на прозорците по време на представянето е било планувано, така че да може да стане вирално.

"Трудно е да се каже дали този един скандален момент стои зад тези 200 000 депозита за Cybertruck, но цялото допълнително внимание покрай прозорците със сигурност не навреди на компанията", обяснява пред агенцията Джесика Колдуел от фирмата за продажба на автомобили Edmunds.

Tesla представи пикапа Cybertruck, приличащ на изтребител Stealth

Tesla представи пикапа Cybertruck, приличащ на изтребител Stealth

Базовата версия, която ще е достъпна след две години, ще се продава за малко под 40 хил. долара

Заради моменти като този Tesla има толкова страстна база от фенове - докато повечето ръководители винаги са "хиперподготвени и излъскани", то Мъск никога не се е страхувал да покаже човешката си страна - за добро или за лошо, допълни анализьаторът.

"Феновете на Tesla са прословути с това, че помагат на компанията със своите съмнения. Повечето от тях са на мнение, че проблемите по Cybertruck ще бъдат отстранени, докато дойде времето за пускането на електромобила на пазара."