Късно снощи българско време във фабриката си в Хоуторн, Калифорния, Tesla представи дългоочаквания си електрически пикап Cybertruck, предаде MarketWatch. Возилото ще се продава при начална цена от малко под 40 хил. долара и ще има три версии - с един двигател и пробег от над 400 км. (39,9 хил. долара), с два двигателя и пробег от почти 500 км. (49,9 хил. долара) и с три мотора и пробег от над 800 км. (69,9 хил. долара).

Базовата версия на Cybertruck ще може да тегли почти 3500 кг., а върховата версия - над 6 тона. Полезният товар на всеки един от вариантите е почти 1600 кг., а автопилотът влиза като стандартно оборудване. Възможността за предварителна поръчка с опция за възстановяване на средствата при отказ беше отворена веднага след обявяването на модела.

Снимка 453932

Все пак версиите с един и два мотора няма да са готови през следващите две години, а вариантът с три мотора се очаква да се произвежда от края на 2022 г. Засега не е известно къде по света ще се прави Cybertruck, но е ясно, че в производството на екзоскелета му ще се използва "ултраздравата" сплав от неръждаема стомана, която SpaceX използва и в ракетата си Starship. По време на представянето му удар с чук не успя да огъне вратата на превозното средство, но "бронираното му стъкло" не издържа на изстреляни стоманени топки.

"Той не прилича на нищо друго!", каза основателят на компанията Илън Мъск, докато Cybertruck беше докаран на сцената. Предприемачът е прав - екстериорът на пикапа, който ревностно беше пазен в тайна, изглежда изграден от ръбове без никакви плавни преходи, а в профил донякъде наподобява на бомбардировача F-117 "Нощен ястреб".

Според някои анализатори външният вид на возилото е толкова нестандартен, че потребителите няма да се впечатлят твърде много. Но други посочват, че пред компанията има по-сериозни предизвикателства в непосредствен план. "Макар представянето на този продукт да е дългоочаквано и вълнуващо, основният фокус, движещ цените на акциите на компанията през следващите месеци, ще е насочен към позитивните резултати от третото тримесечие и способността на Tesla да задържи тенденцията и през 2020 г.", коментира Дан Ивс от Wedbush.

Изненадващо производителят на електромобили отчете печалба през последното тримесечие и посочи, че стратегическите му проекти, включително заводът в Китай и Model Y, се развиват по-бързо от очакваното.