Испания ще инвестира €4,3 млрд., за да подпомогне производството на електромобили и батерии в страната, съобщиха от правителството, цитирани от Reuters. Голяма част от средствата ще дойдат от фондовете за възстановяване на Европейския съюз.Премиерът Педро Санчес разясни, че правителственият план включва цялата верига на производство. Част от средствата ще бъде заделени за грантове за компании, които да изградят първия завод за батерии в страната.

Кабинетът изчислява, че заделените €4,3 млрд. могат да донесат още €19,7 млрд. инвестиции от частния сектор между 2021 и 2023 г. След Германия, Испания е вторият най-голям производител на автомобили в Европа и осмият в света.

Испания е заделила общо €13 млрд. за устойчива мобилност. Благодарение на свежите инвестиции, Санчес очаква секторът да увеличи дела си в икономиката до 15% през 2030 г., при около 10% днес. Програмата може да допринесе и за създаването на 140 хил. нови работни места и да увеличи размера на икономиката с 1-1,7%.

Мадрид се надява броят на електромобилите, регистрирани в страната, да достигне 250 хил. през 2023 г., при 18 хил. през 2020 г.

Зарядните станции на Tesla в България вече са три

Зарядните станции на Tesla в България вече са три

Общият брой на зарядните станции за електромобили надхвърля 350. А колко са електромобилите?