За да може вашият автомобил да работи ефективно възможно най-дълго и да се разваля по-рядко, е важно както и да я управлявате правилно, така и да я поддържате редовно. Специалистите дават редица прости, но полезни съвета и правила, които трябва да се спазват, за да се удължи живота на машината:

1. Поддръжката трябва да се извършва в сроковете, посочени в инструкциите за експлоатация на автомобила. Също така трябва да използвате вида гориво, който е предписан за автомобила. Не пестете време и пари, в противен случай много скоро ще трябва да ги отделите за скъпи ремонти или нова кола.

Златните правила на доброто шофиране

Златните правила на доброто шофиране

По пътищата има все повече автомобили, което означава натоварено движение, стрес, аварийни ситуации, нека спазваме някои прости

2. Добре е да планирате маршрутите предварително, за да карате възможно най-малко по некачествени пътни настилки. Това ще запази качествата на окачването, амортисьорите и колелата.

3. Моторното масло трябва да се сменя навреме. В България това е оптимално да се прави на всеки изминати 10 хиляди километра. Това ще забави износването на двигателя.

4. Въздушният филтър трябва да се сменя на всеки 20-25 хиляди километра. Той предпазва двигателя от прах и мръсотия.

Необходимо е да се поддържа правилното ниво на налягане в колелата. Стойностите са посочени в информационния лист и измерванията могат да се извършват с помощта на манометър.

Колко често трябва да се сменя маслото на автомобила?

Колко често трябва да се сменя маслото на автомобила?

При какви случаи това трябва да става на всеки 7 хиляди км и при какви на всеки 15 хиляди километра

5. Внимателното шофиране играе огромна роля не само за живота на колата, но и за безопасността на водача, пътниците и другите участници в движението.

6. Претоварването на автомобила влияе негативно върху окачването, трансмисията, каросерията и др. Не надхвърляйте допустимите стойности на масата на товара.

7. Кратките пътувания, особено през зимата, износват двигателя. При ниски температури автомобилът трябва да се загрее добре преди потегляне.

8. Скоростната кутия ще продължи безаварийни си живот по-дълго, ако превключването на скоростите се извърши докрай и се прави гладко.

5 лоши навика на шофьорите, които развалят автомобила

5 лоши навика на шофьорите, които развалят автомобила

Надеждността на колата зависи не само от инженерните решения, но и от поведението на водача

9. За да запазите акумулаторната батерия, освен другите грижи, тя трябва да бъде внимателно и сигурно закрепена. Тогава ще бъде възможно да се избегнат прекомерните вибрации. Също така трябва да проверявате напрежението на батерията поне веднъж на 2-3 месеца.

10. Важно е да сменяте редовно горивния филтър и да зареждате само в проверените бензиностанции.

11. Винаги подменяйте работните течности навреме: спирачна течност, в системата за управление, в скоростната кутия, в хидравличния усилвател. Честотата на тяхната подмяна е предписана в техническата карта за автомобила. Процедурата трябва да се извършва в автосервиз от специалисти.

5 неща, които не трябва да правите сами на колата си

5 неща, които не трябва да правите сами на колата си

Аматьорските опити създават само сериозни проблеми и допълнителни разходи

12. Задължителен контрол върху чистотата на автомобила. Трябва периодично да посещавате автомивката. Мръсната кола по-бързо се превръща в купчина ръждясало желязо.

13. По-добре е незабавно да отстраните даже незначителните проблеми, за да не се стига до сериозни неприятности. Това засяга преди всичко безопасността.

14. Препоръчва се металните части и елементи да се третират с антикорозионна защита. Често реагентите, които се поръсват на пътя през зимата, попадат в купето, двигателя влияят негативно на всички части и и механизми.

15. Пълна проверка на спирачната система трябва да се извършва всяка година, особено за автомобилистите с голям пробег по некачествени пътища.