Надеждността на автомобила зависи не само от правилните инженерни решения и висококачественото производство, но и от поведението на водача. Много повреди са причинени от лошото състояние на компонентите и сглобките, причинено от неправилни човешки действия. Нека да разгледаме някои от лошите навици на шофьорите, които често вредят на автомобилите.

Пренебрегване на ръчната спирачка

За да поддържа колата неподвижно и безопасно на място, ръчната спирачка се използва притискане накладките на задния мост на автомобила. Някои шофьори обаче предпочитат да оставят колата на първа предавка или в положение "P" за автоматични скоростни кутии. Тези действия могат да доведат до повреда на скоростната кутията, особено ако колата често паркира на стръмен терен. Това се дължи на голямото натоварване на частите на трансмисията.

Рязък старт от място

Някои шофьори злоупотребяват с резки стартове от място, което има изключително негативен ефект върху автомобила. Най-често това явление може да се наблюдава на светофари: щом светне зеленият участък, вече се чува скърцане на гумите на стартиращия автомобил. Този навик води до повреди в трансмисията и до големи и скъпи ремонти.

Студен мотор

Немалко шофьори пренебрегват такова просто правило като загряване на двигателя преди шофиране. Те просто се качват в колата, палят двигателя и потеглят да се занимават с бизнеса си. Такава работа на машината завършва с ускорено износване на двигателя и предстоящи проблеми с неговата работа и големи ремонти.

Неправилно превключване на предавките

Друг често срещан лош навик е преждевременно включване на задната предавка, без да се чака колата да спре напълно. Това води до смилане на зъбни колела в трансмисията и ако скоростта на превозното средство е висока - до повреда на скоростната кутия.

Превоз на ненужни вещи

Много шофьори имат навика да возят много ненужни неща със себе си, което значително увеличава теглото на автомобила, разхода на гориво и ускорява износването на окачването. Към такива ненужни неща могат спокойно да бъдат причислени масла, автомобилна химия, куфари с инструменти, туба с гориво, големи съдове с вода и т.н. Ако не тръгвате на дълъг път, не бива да пълните багажника с всичко необходимо за евентуален ремонт на колата.