Корейският производител Kia разсекрети концепта на компактен кросоувър, наречен SP. Премиерата на новия модел автомобил се състоя на автомобилния салон в Ню Делхи, Индия.

В близко бъдеще прототипът ще получи серийна версия. Според шеф дизайнера на южнокорейската марка Петер Щрайер външният вид на модела ще бъде съвсем близо до концепта. Дали новият кросоувър ще бъде продаван на други пазари с изключение на Индия все още е неизвестно. 

Кросоувърът получава нова оптика, която до момента не е представена в нито един модел на Kia. Автомобилът е оборудван с фирмена радиаторна решетка тип "Носът на тигъра ", скрити дръжки на вратите, както и двуцветни алуминиеви джанти. 

Моделът ще бъде произвеждан в новия завод на Kia в Индия, за който компанията инвестира 1,1 млрд. долара. На автомобилното изложение в Ню Делхи компанията ще представи 16 модела. 

Междувременно Kia разработва най-големия кросоувър в своята моделна гама, който ще смени модела Mohave. Според предварителните данни новия автомобил ще бъде серийно превъплъщение на прототипа Telluride.

Автомобилът ще бъде построен върху удължена платформа на Sorento. Всъдеходът ще се предлага с предно предаване или със задвижване на всички колела.

Възможно е Kia Telluride да заеме от прототипа хибридната задвижваща система, която включва 3,5-литров V6 двигател с 270 к. с., както и електрически мотор със 130 конски сили.