Руският производител на луксозни лимузини за държавния апарат Aurus може да добави още едно име с международна разпознаваемост в клуба на собствениците на возила - това на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Колата му беше подарена от неговия руски колега Владимир Путин през февруари и преди дни той я е използвал за визита в родината си, пише The Drive.

Както може да се очаква, официални подробности за модела на автомобила не се съобщават, но видео от държавната телевизия на КНДР показва, че става дума за Aurus Senat, вероятно в бронирана модификация. Подобна вози Путин от 2018 г.

Трудовите мигранти от ОНД масово напускат Русия. Заменят ли ги работници от Индия и Северна Корея?

Трудовите мигранти от ОНД масово напускат Русия. Заменят ли ги работници от Индия и Северна Корея?

Заради отслабването на рублата доходите им са намалели, доближавайки се до заплатите у дома

Ким до момента залагаше на Mercedes S-class Pullman Guard, както и Maybach и Mercedes Maybach.

Aurus Senat външно има доста прилики с Rolls-Royce Phantom, но производителят твърди, че се е вдъхновил от ЗИС-110 от 1946 г. Тя е... съветско копие на Packard Super Eight. Автомобилът, който вози Путин, е с 4,4-литров "осмак" с двойно турбо и 600 коня, подпомагани от електромотор. Скоростната кутия е 9-степенна и е разработка на Porsche.

"Специалните функции на автомобила са перфектни и може да се разчита на тях. Фактът, че Ким Чен-ун използва изпратената от президента на Руската федерация кола е ясно доказателство за приятелството между двете страни, което се развива на ново равнище", коментира пред държавните медии сестрата на Ким, която също заема висока позиция в държавното управление.

Севернокорейският лидер, подобно на баща си Ким Чен-ир и дядо си Ким Ир-сен, е известен любител на автомобилите. Затова и те са важна част от драматургията на посещенията му в чужбина. Путин е само един от примерите - през 2018 г. Доналд Тръмп му показа возилата "Сикрет Сървис".