В последно време властите в Китай показват, че са съвсем сериозени в плановете си да преминат към бъдещето на "новата енергия". Последното доказателство за това е град Шънджън, който през миналата седмица приключи подмяната на всички автобуси на обществения транспорт с напълно електрически такива.

С тази стъпка мегаполисът вече изпреварва по брой всички автобуси - конвенционални или електрически, в най-големите американски градове, пише CleanTechnica, цитирани от сайта Qz.

Според транспортната комисия в Шънджън са били подменени общо 16 359 возила, а следващата стъпка е това да се случи и в свички 17 000 таксита там. Към момента 63% от тях са електрически.

Снимка 331817

Източник: Atlas

През 2009 година Пекин избира този град за пионер в амбициозната стратегия за преминаване към такъв тип транспорт. Сега тя ще бъде раширена и ще обхване цялата страна.

До голяма степен властите ще разчитат за това на местният производител на електрически автомобили BYD, който към момента държи около 20 на сто от пазара.

САЩ и Европа все още изостават зад втората по големина икономика по отношение на революцията в транспорта. В момента властите в Лос Анджелис работят по подобен проект, който трябва да бъде завършен в следващите пет години. Лондон също работи по подменянето на такситата там с електрически.