Данните за най-продаваните автомобили в Европа от началото на годината блестят с доминацията на германски и френски модели, но и с пълната липса на Opel и Fiat, сочи статистиката на Focus2Move. Изследването обхваща 44 пазара на Стария континент, включително Русия, Турция, Молдова и други.

При първото място отново няма изненада, като то се заема от Volkswagen Golf. Компактният германски хечбек, който скоро очаква осмото си поколение, реализира 291 520 продажби, записвайки ръст 6,4% спрямо същия период на годината.

На втора позиция е френският мъник Renault Clio с 207 114 продажби и повишение от 2,6%. Бронзовото място е за друг германски представител - Volkswagen Polo, който е съвсем близо до втората позиция с 203 хил. продажби. Челната тройка се запазва от същия период на миналата година.

Над 22% повече нови автомобили в България за полугодието

Над 22% повече нови автомобили в България за полугодието

Рекордни продажби в ЕС през юни

Разместване идва на четвърта позиция, където застава Ford Fiesta. Миналата година тя бе шеста. От модела са продадени 162 хил. бройки. На пето място остава Volkswagen Tiguan със 159 хил. реализирани продажби. Шестата позиция, от четвърта през миналата година, е за Nissan Qashqai.

Skoda Octavia, Peugeot 208 и Citroen C3 оформят топ 10.

Най-големият срив в продажбите за полугодието спрямо миналата година записват два модела на Opel - Mokka и Astra, които записват спад с 41,6% и 34,6% съответно. Nissan е реализирала с 27,6% по-малко продажби на своя Juke. Opel обаче записва подобрен резултат при SUV-то Grandland X - скок от 680% до 50 хил. продажби.

Ще забранят ли колите на повече от 10 години в центъра на София?

Ще забранят ли колите на повече от 10 години в центъра на София?

Ограничението ще важи за всички превозни средства със стандарт по-нисък от Евро 5