Авторитетното издание ConsumerRepоrts /CR/ класира автомобилните марки по надеждност и разкрива дали новите им модели ще ги задържат в класацията.

Toyota, Lexus и BMW са първите три най-надеждни марки в тазгодишната класация за марки за надеждност на автомобилите, като германският автомобилен производител е скочил с 10 места нагоре спрямо миналата година, за да се присъедини към двете надеждни марки на почетния подиум. 

Mazda, миналогодишният втори класиран автомобилен производител, пада с две позиции, за да се нареди на четвърто място, докато Honda допълва първите пет.

Резултатът за надеждност се изчислява по скала от 1 до 100 точки, като средната оценка е в диапазона между 41 и 60 точки. За да бъде класирана една марка, трябва да имаме достатъчно данни от проучване за поне две моделни години, пише auto-press.net.

Всяка година CR пита членовете си за проблеми, които са имали с превозните си средства през предходните 12 месеца. Тази година са събрани данни за над 300 000 превозни средства от моделните години 2000 до 2022 (с няколко рано въведени модели 2023), които се отнасят до 17 проблемни области, включително двигател, трансмисия, електроника в автомобила и др.

Тази информация се използва, за да се дадат оценки за надеждност за всеки основен масов модел. Азиатските производители на автомобили все още са водещи по отношение на надеждността с голяма разлика с общ среден резултат за надеждност от 59 за региона, по скала от 0-100. Седем от 10-те най-надеждни марки са от азиатски автомобилни производители.

Европейските автомобилни производители са на второ място с 51, докато американските марки изостават и от двете със среден резултат от 40. Почти всеки автомобилен производител е имал поне един модел със среден или по-добър клас на надеждност, а редица автомобилни производители имат за цялата си гама среден резултат и нагоре.

Consumer Reports (по-рано Consumers Union, е американска потребителска организация с нестопанска цел, посветена на независимо тестване на продукти, разследваща журналистика, ориентирани към потребителите изследвания, обществено образование и застъпничество за потребителите.