През февруари тази година в страните от Европейския съюз са продадени 346 нови автомобила Lada. Тази цифра е с 43,6% повече, отколкото през същия период на миналата година. Това съобщава Европейската асоциация на автомобилните производители.

По този начин руската марка изпреварва по популярност американската марка Chevrolet, който успя да реализира през миналия месец едва 140 нови коли (-60%), пише autonews.ru. 

С най-много продажби през февруари в ЕС е Volkswagen. Германският концерн реализира 115 821 нови автомобила, което е със 7,7% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. На втора позиция по този показател се нарежда Renault с 81 280 нови регистрации (+ 5,3%). Първата тройка затваря американският производител Ford с продадени през февруари 2017 г. 71 226 нови коли. Това е с 2,3% по-малко, отколкото през 2016 г.

Започнаха продажбите на Lada Vesta в България

Започнаха продажбите на Lada Vesta в България

Цени между 20 и 22 хиляди лева

Припомняме, че по-рано този месец АвтоВАЗ започна продажбите на седана Lada Vesta в Унгария, Австрия и България.

Цените на автомобила в Унгария започват от 2 999 000 форинта (около 9600 евро), а в България - 20 600 лева.

Автомобилът се предлага с 1,6-литров бензинов двигател с мощност 106 конски сили. Всички доставени в Европа коли съответстват на екологичния стандарт Евро 6. Те се отличават от версията за местния пазар с променена калибровка на блока за управление и системата за бордова диагностика. 

През миналия месец АвтоВАЗ започва да продава Vesta и в Германия. За тази страна автомобилът е оборудван с 1,6-литров бензинов агрегат със 106 конски сили. Базовата версия на седана за Германия е оборудвана с климатик, 16-инчови алуминиеви джанти, сензори за светлините и за дъжд, аудио система, круиз контрол, мултифункционален волан и асистент за паркиране. Освен това колата има странични въздушни възглавници, които са монтирани в руската версия Luxe, както и датчици за налягане на гумите, които са задължителни в Европа. 

Lada Vesta изпревари по продажби BMW X3 в Европа   

Lada Vesta изпревари по продажби BMW X3 в Европа  

Топ 100 на най-продаваните марки от началото на годината

В края на 2016 Lada влезе в топ 20 на най-популярните автомобилни марки в Европа. Руският бранд се нареди на 19-о място в класацията, изготвена от портала focus2move. Общо през миналата година в Европа, включително Русия, са продадени 274 900 автомобила Lada.