Европейските дилъри вече не получават автомобили Lada, пише Gazeta.ru. Последните автомобили са били доставени на ексклузивния вносител на АвтоВАЗ в Германия през март и нови доставки няма да има, казват пред изданието от Lada Automobile GmbH Deutschland.

"В момента имаме само няколко автомобила Vesta, останали на склад в стандартни конфигурации. Другите автомобили вече са разпродадени на нашите търговци на дребно. Миналата година АвтоВАЗ заяви, че постепенно ще намали доставките, но сега вече няма. Беше съобщено, че компанията може да се върне след три години, но това едва ли е възможно", заяви представител на Lada Deutschland.

Според него вероятността за завръщане на АвтоВАЗ с марката Lada е изключена поради новата маркетингова политика на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, част от която е и АвтоВАЗ. Самата АвтоВАЗ потвърди информацията, че доставката на автомобили за Европейския съюз е спряна.

Според нея, Renault и нейната бюджетна марка Dacia ще доминират на европейския пазар, докато другите членове на алианса ще могат да присъстват на този пазар, само ако техните модели не се конкурират с тези марки.

Lada Deutschland съобщава, че поради загубата на дистрибуцията на Lada, компанията е принудена да премине към продажбата на китайски електрически автомобили BAIC и JAC, както и на електрическо оборудване SeaDoo.

Сергей Илински, директор по комуникациите, посочва и още една причина: руските автомобили не могат да отговорят на екологичните изисквания без значителни инвестиции. Които пък не са изгодни, тъй като продажбите са ниски.

От началото на 2020 г. ЕС има строги регулации относно емисиите на CO2 - за автомобилите той не трябва да надвишава 95 г / км. Нито един от производствените автомобили на АвтоВАЗ не отговаря на тези изисквания.

В Европа Lada продаваше Grant,Vesta и 4x4 (Нива).