Mercedes-Benz, най-големият производител на луксозни автомобили в света, показа първите си електрически модели, които заплашват да завземат пазарен дял от Tesla Inc., пише Bloomberg.

Производството на кросоувъра EQC започва през първата половина на следващата година като част от моделната гама EQ, посочи главният изпълнителен директор на Daimler AG Дитер Зетше. Компанията планираше да инвестира €10 милиарда в електрическите си модели, но в крайна сметка е похарчила "повече от това", каза той, без да уточни колко точно.

Снимка 376586

Източник: БГНЕС

"Няма друга алтернатива, освен да заложим на електрическите автомобили - и даваме всичко от себе си", заяви Детше.

EQC се присъединява към Porsche Taycan, Audi E-tron и Jaguar I-Pace, които ще се борят за пазарния дял на Tesla, която не успява да постигне целите за производство на Model 3 и да излезе на печалба, както и за нови клиенти, които досега не са притежавали електрически автомобили.

Калашников показа своя конкурент на Tesla

Калашников показа своя конкурент на Tesla

Все още не е ясно каква ще бъде цената на модела, нито кога ще започне да се продава

Mercedes планира да произвежда EQC в завода си в Бремен, откъдето излизат и готовите C-Class - най-добре продаваният модел на компанията. Автомобилите за Китай ще бъдат произвеждани там.

Цената на модела все още не е ясна.

Снимка 376585

Източник: БГНЕС

Mercedes и други луксозни брандове агресивно навлизат на пазара на електромобили. Daimler планира да предложи 10 изцяло електрически модела до 2022 г., включително тези на бранда Smart, които съвсем скоро ще изоставят бензиновите двигатели в миналото. Компанията ще похарчи и €1 милиард за производство на батерии, създавайки мрежа от осем завода по света.

Daimler иска да произвежда електрически Smart в Китай

Daimler иска да произвежда електрически Smart в Китай

Компанията-майка на Mercedes-Benz води преговори с местно дружество

Конкуренцията при SUV и кросоувър моделите ще бъде особено жестока. Model X на Tesla започва от $85 хил, а сред конкурентите са още и Audi E-tron, което ще бъде представено скоро, както и I-Pace на Jaguar, която се хареса на потребителите, а цената ѝ започва от $70 хил.

Новата EQC - която ще е с размерите на популярния GLC - ще може да изминава над 450 км. с един заряд и да ускорява от 0 до 100 км/ч за едва 5,1 секунди. Model X изминава 380 км с един заряд.

Daimler няма намерение да обособи завод единствено за електрически автомобили, а ще ги произвежда на същите места, на които и конвенционалните модели.

Електромобилите са важни за автомобилните компании, тъй като ще им помогнат да посрещнат изискванията на регулаторите за вредните емисии. А и някои страни като Великобритания и Франция вече обявиха, че планират да забранят колите с двигатели с вътрешно горене през следващите десетилетия.

Електрически Volkswagen счупи рекорда на Пайкс Пийк (ВИДЕО)

Електрически Volkswagen счупи рекорда на Пайкс Пийк (ВИДЕО)

Болидът ID R е изработен само в един екземпляр