Обикновено законите и другите нормативни правила са предназначени да поддържат реда и сигурността в обществото, но по някаква причина понякога са толкова странни и смешни, че нямат никакъв смисъл. Това важи и за автомобилните закони: Убедете се сами!

В Съединените щати е забранено да се носи алкохол, дори в запечатани бутилки и кутии, в купето на автомобил. Всички алкохолни напитки трябва да бъдат скрити в багажника.

Снимка 477014

Източник: iStock

Когато карате мотоциклет в Онтарио, Канада, трябва да държите двете си ръце на кормилото, двата крака на подходящите педали или спирачки и ... задника на седалката. През цялото пътуване! Ако свалите дори една ръка от волана, за да речем, например, да изправите каската си, да се почешете, или да протегнете краката си за момент, или да се надигнете на седалката, за да карате безболезнено през неравни участъци от пътя, очаква ви глоба от 2000 долара

Във Флорида не се изисква да имате застраховка за мотоциклет или дори да носите каска. Единственото изискване към мотоциклетистите е да носят предпазни очила. И това е! Но в същото време всички автомобили трябва да бъдат застраховани - за разлика от щата Ню Хемпшир, където трябва да застраховате всички превозни средства само по ваше желание.

В град Мемфис, щата Тенеси, е забранено да спите зад волана на движеща се кола.

Снимка 228709

Източник: GettyImages

В Мичиган не е нарушение да се превозват хора в задната част на пикап. В същото време всички пътници, които се намират в кабината, трябва да бъдат задължително обезопасени с колани, в противен случай те ще бъдат санкционирани с тежка глоба.

В Индиана не можете да си купите кола в неделя. А между другото, и бира също.

Но в канадския град Торонто в неделя е забранено транспортирането на мъртви коне по главната улица.

Снимка 383189

Източник: Туитър

В щата Юта е строго забранено да правите секс в кола на бърза помощ. Явно е имало прецеденти в линейка. А в Пенсилвания същото се отнася за камион. Но само, ако участва неговият шофьор.

В щата Вашингтон всеки шофьор с престъпни намерения е задължен по закон да спре на входа, да се обади на началника на местната полиция и да докладва за плановете си.

В Западна Вирджиния всяко животно, ударено от автомобил на пътя, автоматично става собственост на неговия шофьор.

Снимка 212314

Източник: БГНЕС

Един от най-любопитните закони е в щата Ню Джърси: там е забранено ... да зареждате кола самостоятелно. Да, няма самообслужване на бензиностанции: това се прави от специално обучени хора, защото държавните органи се грижат за намаляване на безработицата и създаване на възможно най-много работни места. Някои обаче смятат, че става дума за безопасност: законът е приет много отдавна, когато много хора не знаеха, че бензинът е експлозивен.

В Хавай всички не стандартни промени по колата трябва да бъдат регистрирани. Решили ли сте да повдигнете своя SUV по-високо, като инсталирате подсилено окачване или, напротив, да отрежете пружините на спортния автомобил? Имате 30 дни да отидете до местния КАТ. И е по -добре да пристигнете не по-късно от 7:00 сутринта, защото ще има опашка. Сменихте ли стандартните джанти с различен модел? Правили ли сте чип тунинг? Сменял ли си изпускателната система? Карайте и регистрирайте всички промени в документите за автомобила, в противен случай ще бъдете изправени пред глоба и забрана за експлоатация на превозното средство.

Снимка 360165

Източник: iStock

В Бразилия можете да получите глоба, ако карате по нанадолнище на нулева скорост - с изключена предавка. Ако ви свърши горивото в резервоара, получавате глоба и задържане на наказателен паркинг. Всякакви стикери по каросерията и стъклата на автомобилите са забранени, тъй като те "могат да отвлекат вниманието на други шофьори". Още по-висока е глобата за шофиране на кола с неподходящи обувки, които не стоят плътно на крака - чехли или сандали.