Бизнесмени от румънския град Бая Маре разработват първите електрически автомобили, произведени в Румъния. Подготвят се 2 модела - двуместен, наречен GTG Oxygen и автомобил с 4 седалки, наречен GTG Ozone. Първоначалната цена е 13 700 евро, съобщава румънският сайт Business Review.

Управителят на компанията Георге Мурешан заяви, че е получил вдъхновение за своето бизнес начинание от основателя на Tesla Илън Мъск.

"Опитвахме се с минимални ресурси, в условията на румънския пазар, да изградим бизнес идея в тази област", посочи предприемачът.

Първоначалният план е да се произвеждат по 10 коли на ден и 200 на месец. Годишната продукция може да бъде от 3000 до 4000 бройки.

"Ще започнем с по-малки количества", каза Мурешан пред Business Review.

Производственото хале ще се простира на 2600 кв. м и ще бъде пуснато в експлоатация през февруари 2019 г. "Планираме също да имаме тестова писта за автомобилите", отбеляза бизнесменът.

Проектът е в етап на изпълнение и е на стойност 1.6 млн. евро. Безвъзмездната помощ от ЕС възлиза на 1 млн. евро.

Максималната скорост на колите ще бъде 55-60 км/ч, като те ще могат да се движат цял ден с едно зареждане.

Прототип, произведен в Бая Маре, е използван от самия Мурешан през последните 2 години. Той е изминал около 8000 км в градските райони. Втори подобен автомобил е тестван от бизнес партньора му Анди Островяну.