Tesla намали цената на седан Model S "Long Range" в САЩ на 69 420 долара, според сайта на компанията. Намалението е второто за тази седмица, след отстъпка от цената от 4% до 71 990 долара от началото на седмицата, пише Reuters.

Компанията намали с 3% и цената на своя Model S в Китай, където преди това беше намалила началната цена на своя седан Model 3.

Tesla представи своя Model S през 2012 г., но през последните години колата се сблъска с конкуренция от по-евтиния сериен модел 3 на масовия пазар, пуснат през 2017 г., който в момента започва от 37 990 долара.

Според анализатор на Credit Suisse намаляването на цените на Model S вероятно е в отговор на намаленията на цените на стартъпа за електромобили Lucid Motors, който продава своя луксозен седан Air модел на начална цена от 69 900 долара.

Намаляването на цените идват на фона на конкуренцията на пазара на електромобили - отдавна доминирана от Tesla - се засилва, като няколко автомобилни производители пускат нови електрически автомобили през следващата година.

Daimler трябва да пусне електрическа версия на своя луксозен седан Mercedes-Benz S-class EQS догодина. Анализаторите очакват да е по-скъп от Model S, като най-новата версия на бензиновия S-клас се продава на дребно на стойност над 117 500 долара.