През 2018 г. Porsche показа концепцията на комбито Taycan. Този автомобил ще започне да се произвежда и продава през 2022 година. Само три години отнеха на компанията за разработването на модела, което е рекорд за луксозната германска марка. Комплект шпионски снимки на автомобила бе публикуван от портала Autoevolution.

Цените на Porsche Taycan Cross Turismo все още не са обявени, но няма съмнение, че това ще бъде най-скъпият комби автомобил в света. Porsche се гордее с новата си технология за виртуална реалност, която позволява на инженерите да проектират автомобил във виртуално пространство без десетки "тестови мулета".

Всъщност виртуалните прототипи на Taycan Cross Turismo вече са изминали над 20 милиона километра. И само когато колата е готова за движение, тя се появява на обществени пътища за финални тестове. Именно това направи възможно намаляването на времето, прекарано в реализацията на проекта.

Снимка 512745

Източник: Autoevolution

В същото време изпитването на Taycan Cross Turismo трябваше да бъде отложено за няколко месеца поради коронавируса. Тестовите пилоти не са се занимавали твърде много с камуфлаж - електрическият автомобил почти "гол" пътува по германските пътища. Предницата на комбито почти напълно копира версията на модела Taycan с 4 врати. Задницата е направена в стила на версията "товарно-пътническата" Panamera.

Литиево-йонната батерия е базирана на 800-волтовата архитектура, синхронни електродвигатели с постоянен магнит и поне три версии: Taycan Cross Turismo 4S като начално ниво, последвано от версия Turbo и Turbo S, с до 761 конски сили в усилващ режим. Версията с най-добри характеристики трябва да може да се ускори от 0 до 100 км / ч за по-малко от три секунди.

Това означава, че Porsche Taycan Cross Turismo ще бъде не само най-скъпият комби на планетата, но и най-бързо ускоряващата семейна кола там. Има слухове, че Porsche дори се стреми към рекорда на обиколка на Нюрбургринг в клас комби, като вречето от 7:30 минути време е преследвано от прототипите миналото лято.

Снимка 512746

Източник: Autoevolution

Създателите на комбито вярват, че той ще може да се конкурира с Tesla Model X, макар да не е кросоувър. Въпреки че 7-местни версии няма да се предлагат от Porsche, цената на Taycan Cross Turismo ще бъде много по-скъпа от "X".

Моделът засега няма преки конкуренти. Но стана известно, че Mercedes-Benz се готви да пусне нов изцяло електрически модел, който ще се конкурира с Porsche Taycan, Tesla Model S и електрическата версия на новото поколение Jaguar XJ.