Застрахователи предупреждават за хаос в автомобилното застраховане от догодина заради новите правила за застраховка "Гражданска отговорност".

Според тях няма яснота нито за принципите, по които ще се поощряват шофьорите, нито за наказанията, които ще им струват по-скъпа застраховка "Гражданска отговорност". Все още никъде не е определено и кой колко ще плаща за полицата, според системата, която трябва да наказва нарушителите и да поощрява редовните шофьори.

Въпреки че до края на октомври трябваше да са готови правилата и критериите, по които ще работи системата "бонус-малус" от следващата година, все още нищо не е ясно, а застрахователи твърдят, че само са чували как трябва да оформят полиците.

"Самите застрахователи в момента не са наясно. Имаме някаква представа общо кои критерии би трябвало да са вътре, но се съмнявам, че на някого му е ясно как точно работят.

В много от системите на Запад има значение на колко си години, в кой район управляваш колата, колко деца имаш, колко често я караш, какви километри минаваш и т.н.", обясни пред БНР Юрий Тодоров от Асоциация "Застрахователна сигурност".

Тодоров е категоричен, че при това положение не може да се изчисли и стойността на полицата и всякакви числа са спекулация.

"Трябва да е ясно: до тук тази премия се отнасяше за автомобила, а от тук нататък тя ще се отнася за водача", посочи той.

Идеята на системата "Бонус-малус" е да направи полиците "Гражданска отговорност" по-скъпи за водачите, които често причиняват пътнотранспортни произшествия, а изрядните шофьори да получат по-големи отстъпки. Системата се разглежда като икономически стимул за по-добро шофиране.