Борещите се да спрат войната на пътя намериха ново оръжие в лицето на смартфона.

Вече можем да инсталираме на мобилните си устройства специални приложения, които помагат за подобряването на шофьорските ни умения и повишават вниманието ни в пътната обстановка, пише CNN Money.

Така умните устройства събират информация от GPS-а на телефона, както и от други функции на устройството, служещи за навигация. Смартфоните разбират какво е поведението ни на пътя, натискаме ли прекалено рязко спирачките и караме ли според ограниченията или тенденциозно сме на по-висока скорост.

Много застрахователни компании вече проявяват интерес към информацията от приложенията и дори правят отстъпки за водачи, които имат такава апликация на телефона си.

Събраните данни се използват от дружествата, за да се разбере колко добър е шофьорът. Огромна популярност приложенията намират в американски застрахователни компании, които правят оферти с от 10 до 30 процента по-малко от цената, ако шофьорът предостави данните от телефона си.

Интересът към тази информация е голям, защото според застрахователите данните са най-добрият начин да се предвиди дали водачът е рисков и какъв е шансът да попадне в катастрофа или друго произшествие на пътя.

Някои дори смятат, че приложенията карат шофьорите да са по-предпазливи на пътя, за да не се запише грешката им в събраната информация. А това ги насърчава да имат по-добро поведение зад волана.

Според специалисти шофьорите, които използват приложенията, са подобрили уменията си с до 31 процента.

Информацията е на базата данни от телефоните на 25 000 шофьори с навъртени повече от 30 милиона мили на пътя.

Ако искате да докажете, че сте по-добър шофьор от вашите приятели, вече списъкът от подобни приложения за смартфон е набъбнал значително. А според застрахователни дружества апликациите напълно са променили начините на работа на дружествата, както и поведението на водачите на автомобили.