Чешката компания Skoda обяви премиерата на новия компактен седан Slavia , която ще се състои през декември тази година. Това става ясно от тийзъра, изобразяващ очертанията на тялото на модела и надписа "Зима 2021".

Skoda Slavia ще бъде вторият модел на чешката марка, проектиран специално за индийския пазар, след кросоувъра Kushaq , представен през март 2021 година. Името на модела дава препратка към едноименните велосипеди и мотоциклети от края на 19 век от марката Laurin & Klement, чийто продължител се явява компанията Skoda.

В Индия новата Skoda Slavia ще заеме сегмента, представен от модела Scala в Европа, и новото поколение Rapid в Русия. В същото време е възможно впоследствие автомобилите Slavia да се появят и в други страни, пише Autonews.

Skoda Slavia ще бъде изградена около мащабируемата архитектура MQB A0, която е в основата на настоящите бюджетни модели на Volkswagen, включително новата Skoda Fabia, Volkswagen Polo и Seat Ibiza. Гамата от двигатели ще включва 1,0-литрови трицилиндрови турбо двигатели с мощност 95 и 110 конски сили.

Агрегатите ще работят в тандем с 6-степенна механична трансмисия или със 7-степенна роботизирана скоростна кутия с два съединителя. В горната част на гамата ще бъде 1,5-литров двигател с турбо компресор и мощност от 150 конски сили, работеща само с DSG (Direktschaltgetriebe - електронно управлявана скоростна кутия с директно превключване и два съединителя).