Skoda ще ускори пускането на три електрически автомобила. Те ще бъдат бюджетен градски автомобил и два нови електрически кросоувъра.

Чешкият автомобилен производител Skoda обяви плановете си да обнови гамата си с три електрически превозни средства. За това пише Automotive News Europe, позовавайки се на ръководителя на компанията Клаус Селмер. Главният изпълнителен директор потвърди, че до 2026 г. Skoda ще пусне седемместен SUV, компактен кросоувър и бюджетен градски автомобил на цена под 25 000 евро.

Skoda представи кросоувъра Enyaq Coupe iV (Видео)

Skoda представи кросоувъра Enyaq Coupe iV (Видео)

Моделът обещава автономен пробег до 545 километра

"До 2026 г. ще представим още три електрически модела, и още повече предстои. Това е по-рано, отколкото обявихме преди", цитират медиите топ мениджъра медиите, като каза, че пускането на нови електрически превозни средства първоначално е било планирано за 2030 година.

Ръководителят на марката също така каза, че по-голямата част от инвестицията (повече от 5 милиарда евро) ще отиде за разработването на "зелени" автомобили. Компанията обаче не планира да се откаже от производството на бензинови автомобили. Селмер отбеляза, че въпреки факта, че Западът преминава към електрически централи, двигателите с вътрешно горене все още са популярни и ефективни. Skoda ги вижда като източник на финансиране за трансформационни процеси.

Снимка 597681

Източник: Skoda

В момента Skoda Enyaq е единственият изцяло електрически модел на чешкия производител. Автомобилът е сглобен на същата платформа като кросоувъра Volkswagen ID4, припомня Аutonews.

Единият от новите електрически модели на Skoda може да бъде кросоувърът Vision 7S, който беше представен през август. Това е голяма седемместна кола, която се задвижва от два независими електрически мотора. Производителят достави Vision 7S с батерия, чиято мощност е достатъчна за 600 км без презареждане.

Информацията за другите два модела все още е оскъдна. Известно е, че градската кола струва под 25 000 евро и се очаква да се казва Elroq. Той ще се произвежда в Испания заедно с VW ID2 и Cupra Raval.