Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Tesla "най-големият производител на електрически автомобили в Америка", съобщават медиите отвъд океана. Изказването на президента идва, след като главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск отправи критика към Байдън за това, че привидно игнорира компанията му и възхвалява нейните конкуренти.

"От 2021 година автомобилните компании обявиха инвестиции на обща стойност от над $200 милиарда в местно производство, тук в Америка", заяви Байдън по време на своя реч, свързана с производството на автомобили в САЩ. Президентът цитирай данни от "емблематични компании като GM и Ford" и спомена "Tesla, която безспорно е най-големият производител на електромобили в Съединените американски щати."

Tesla отчете рекордни печалби

Tesla отчете рекордни печалби

Компанията някак успя да увеличи производството и продажбите си на фона на този недостиг

Байдън похвали компаниите, че са помогнали за завръщането на "производството на микрочипове обратно в Америка след десетилетия на разпад".

От своя страна Илон Мъск отговори на споменаването на компанията му в Twitter с весело емоджи и благодари за създаването на петиция с над 58 000 подписа, призоваваща Белия дом "да признае лидерството на Tesla по отношение на електрическите превозни средства".

Мъск многократно се оплакваше, че администрацията на Джо Байдън сякаш си затваря очите за неговата компания, като в същото време хвали по-традиционните производители на автомобили, които обаче залагат по-малко върху производството на електрически возила срещу изменението на климата.

Собственикът на Tesla видимо се разгневи през януари тази година, след като американският президент похвали гигантите General Motors и Ford за "изграждането на все повече електрически автомобили тук, у дома, повече от всякога". Tesla не беше спомената.

"Започва с T... Завършва с A... ESL е в средата", туитна тогава Мъск. 

Model Y и Model 3 на Tesla, които се произвеждат в САЩ, са най-продаваните електромобили в странтата.

Как Tesla увеличи  глобалното си производство с 83% при ситуация с недостиг на чипове и криза в доставните вериги?

Как Tesla увеличи глобалното си производство с 83% при ситуация с недостиг на чипове и криза в доставните вериги?

Мъск иска да увели доставките на превозни средства с около 50% годишно