Все по-тежките правила за вредните емисии карат автомобилната индустрия да се насочи към електрическите автомобили. Но една германската стартираща компания твърди, че има технологията, която ще възкреси двигателя с вътрешно горене, пише Bloomberg.

Използвайки импулсни микровълни за запалване на горивото, вместо запалителни или подгряващи светщи, инженерите зад MWI Micro Wave Ignition AG твърдят, че могат да намалят потреблението на бензин и дизел с до 30 процента, а емисиите - с до 80 процента, тъй като горивото ще изгаря на по-ниска температура.

Компанията е базирана в малкия град Емпфинген и вече получава голяма подкрепа. Сред акционерите ѝ са Венделин Вийдекинг, бившият главен изпълнителен директор на Porsche AG.

MWI вече е дала мандат на Macquarie Capital да търси купувач и международен партньор, който може да рекламира новата система и да увеличи финансовата мощ на дружеството. Компанията вече води преговори и с няколко големи автомобилни производители от Южна Корея и Китай, твърдят източници на изданието.

Вийдекинг и друга група частни инвеститори притежават около 20 процента от MWI, а контролът остава в основателите ѝ - Армин и Фолкер Галац.

По-ефективна технология за двигателите може да запази конвенционалните автомобили на пътя по-дълго, подкрепяйки и печалбата на производителите, които в момента се надпреварват в милиардните разходи за разработката и производството на електромобили. Все пак, няколко производителя все още инвестират активно в разработването на по-добри двигатели с вътрешно горене.

Bosch създаде технология, която ще спаси дизела

Bosch създаде технология, която ще спаси дизела

Революционен пробив