Tesla включи клауза в договора за закупуване на електрически пикапи Cybertruck, че собствениците се съгласяват да не продават или да се опитват да продадат автомобила през първата година от датата на доставката му, съобщава Business Insider.

Собствениците на електрически пикапи, които искат да ги продадат след по-малко от година след придобиването им, ще трябва да уведомят компанията. Ако Tesla одобри подобно изключение от правилата, компанията ще има право на първа да купи колата с отстъпка от 25 цента на измината миля и редица други условия, отбелязва MarketWatch.

Tesla (най-накрая) пусна Cybertruck в серийно производство

Най-странният модел на Tesla вече е в производство

Той трябваше да е на пазара още преди 2 години

"Ако Tesla откаже да закупи вашето превозно средство, можете да го препродадете на трета страна само след като получите писмено съгласие от Tesla", се посочва в договора.

Въпреки това, ако условията бъдат нарушени, Tesla си запазва правото да предприеме правни действия и вероятно повече няма да доставя превозни средства на този клиент.

"Вие се съгласявате, че ако нарушите тази разпоредба или ако Tesla има разумни основания да смята, че сте на път да нарушите тази разпоредба, Tesla може да поиска разпореждане, за да предотврати прехвърлянето на правото на собственост върху превозното средство", гласи споразумението. Tesla може също откаже да ви продава превозни средства в бъдеще."

Компанията възнамерява да започне продажбите на Cybertruck на 30 ноември.

Tesla набра над половин милион поръчки за пикапа Cybertruck

Tesla набра над половин милион поръчки за пикапа Cybertruck

Производството на новия електромобил ще започне едва през 2021 година

За първи път електрическият пикап с футуристичен дизайн беше представен през 2019 година. Тогава шефът на компанията Илон Мъск каза, че моделът ще бъде пуснат в производство до няколко години. През юли тази година Tesla обяви, че първият Cybertruck е сглобен в завод в Тексас.

Котировките на акциите на Tesla се покачиха с 4,2% след търговията в понеделник. Пазарната стойност на компанията през последните 3 месеца е намаляла с 6,7% (до $682 милиарда), докато борсовият индекс Nasdaq Composite се е повишил с 1%.