След години на забавяния и съмнения в жизнеспособността на целия проект, първият сериен високопроходим електромобил Tesla Cybertruck напусна завода на компанията в Тексас, съобщават световните агенции.

Сега возилото ще трябва да се изправи срещу критиците, които от дебюта му твърдят, че не е нищо повече от екстравагантно хрумване на Илон Мъск, доведено твърде далеч. Представянето на Cybertruck на пазара ще покаже кой е прав.

Tesla набра над половин милион поръчки за пикапа Cybertruck

Tesla набра над половин милион поръчки за пикапа Cybertruck

Производството на новия електромобил ще започне едва през 2021 година

Контекст: Милиардерът показа за първи път модела през 2019 г. Неговият ъгловат дизайн и екзоскелет от неръждаема стомана са нещо невиждано.

Ctbertruck първоначално трябваше да е на пазара още през 2021 г. Пандемията и голямата ангажираност на Tesla с останалите модели обаче доведоха до забавяне.

Cybertruck, Semi и Roadster - моделите, които Tesla все отлага

Cybertruck, Semi и Roadster - моделите, които Tesla все отлага

Производството на пикапа няма да започне и през тази година

Детайли: Tesla показаха снимка на първия сериен Cybertruck, около който са се събрали работници от гигафабриката в Тексас.

Очаква се новият всъдеход да се произвежда в малки серии. По думите на Мъск "това е много радикален продукт, не се прави по начина, по който се правят другите коли".

Към момента не е ясно колко струва Cybertruck. Първоначално различните версии бяха на цени от между 40 000 и 70 000 долара, но вече тази информация е свалена от сайта на Tesla.

Tesla ще създаде нов, нормален пикап, ако футуристичният Cybertruck не се продава добре

Tesla ще създаде нов, нормален пикап, ако футуристичният Cybertruck не се продава добре

Пикапът трябва да излезе на пазара догодина

От друга страна: Още при демонстрацията през 2019 г. стана гаф. "Нечупливият" прозорец на прототипа се строши относително лесно, което показа по доста категоричен начин, че все пак нямаме срещу себе си возилото на Батман, а един необичаен автомобил.

Междувременно, на ключовия пазар на пикапи в САЩ се наложиха модели като Ford F-150 Lightning и R1T на Rivian Automotive, които изглеждат като конвенционални возила от този клас. Cybertruck ще трябва да докаже, че не просто е по-различен от тях, но освен това и е поне толкова функционален.