Tesla ще бъде щастлива да изгради нов, "нормален" пикап, ако Cybertruck не се продава с желания темп. Това каза създателят на компанията Илън Мъск в интервю за Automotive News, цитиран от Business Insider.

Всички, които се интересуват от електромобили, вероятно помнят премиерата на Cybertruck. Когато Мъск показа модела, той беше оприличен като пикап с "ексцентричен и драматичен" дизайн, силно отдалечен от конвенционалните пикапи на пазара. Със своята неръждаема стомана и странна геометрична форма електромобилът изглежда по-скоро като от епизод на телевизионно шоу като "Westworld". Но, както самият Мъск е заявявал не веднъж, точно в това е бил смисълът - той е искал да създаде нещо, което да изглежда като от научнофантастичен филм или книга. И според мнозина опитът е успешен. Други обаче не са на това мнение.

Tesla представи пикапа Cybertruck, приличащ на изтребител Stealth

Tesla представи пикапа Cybertruck, приличащ на изтребител Stealth

Базовата версия, която ще е достъпна след две години, ще се продава за малко под 40 хил. долара

Мъск признава, че Tesla не е извършила проучвания сред потребителите върху вдъхновения от Sci-Fi сферата дизайн на пикапа. А този ход е в изключителен контраст с останалата част от пазара на пикапи, където дизайните се тестват широко сред потенциални купувачи.

Но ако хората намират превозното средство за твърде необичайно и не желаят да плащат за него, Мъск е отворен към идеята за изграждане на по-конвенционално изглеждащ пикап Tesla.

В интервюто Мъск ясно посочи, че разбира, че Cybertruck може да бъде "пълен провал". Точно заради това компанията вече работи върху резервен план.

"Но не бях супер притеснен от това, защото ако се окаже, че никой не иска да купи странно изглеждащ пикап, то ние ще изградим нормален, няма проблеми", заяви милиардерът.

На другия полюс - ако резервациите за Tesla дават индикации за добри продажби, то най-вероятно Tesla няма да прави промени върху футуристичния си модел.

Илън Мъск: Не сме правили пазарни проучвания за Cybertruck

Илън Мъск: Не сме правили пазарни проучвания за Cybertruck

Предприемачът е обявил, че търси "платоничния идеал" за колата

Според туит на самия Мъск от месец ноември, скоро след като Cybertruck беше представен, моделът е достигнал поне 250 000 резервации. Оттогава някои анализатори оценяват, че е възможно предварителните резервации да са достигнали до 650 000, съобщава Wedbush Securities.

Тези високи числа обаче не представят картината напълно реално, защото резервацията за Cybertruck коства на потребител едва 100 долара депозит, който в последствие при отказ бива възстановяван.

"Онези, които залагат 100 долара на прищявка, не е задължително да платят цялата цена от 39 000 до 77 000 долара, когато Cybertruck стане наличен. Той няма да се продава в световен мащаб", каза Мъск пред Automotive News.

Пикапите доминират в пазара на автомобили в САЩ. По данни на Bloomberg тази година пикапите за първи път са надминали седаните по продажби. Постоянните продажби на моделите F-150 и Chevrolet Silverado например са от решаващо значение за приходите на Ford и GM.

Засега Tesla не е променила намеренията си и ще се старае да пусне новия си пикап догодина, допълни Мъск.

Tesla набра над половин милион поръчки за пикапа Cybertruck

Tesla набра над половин милион поръчки за пикапа Cybertruck

Производството на новия електромобил ще започне едва през 2021 година