Toyota Motor ревизира прогнозата си за чистата печалба за годината до края март до 1,9 трлн. йени ($18,1 млрд.) — повишение от 33,8% спрямо предходната прогноза, която бе направена през ноември. Ако тази прогноза се окаже точна, спадът в печалбата на най-големия производител на автомобили в света ще бъде 6,7% спрямо предходната фискална година, пише Nikkei.

Toyota изчислява, че приходите от продажби ще достигнат 26,5 трлн., повишение от 1,9% спрямо предходната прогноза, благодарение на силната инерция във възстановяването и добрите продажби на новите модели, особено в САЩ и Китай. Компанията очаква да продаде 9,73 млн. автомобила до края на март, с 310 хил. повече от предходната прогноза.

Макар че Toyota признава, че недостигът на чипове носи несигурност за прогнозата, компанията не смята, че проблемът ще забави производството в краткосрочен план. Надеждите са, че недостигът ще приключи до лятото.

Причината Toyota да не бъде засегната от проблема за разлика от останалите производителите се крие не само в достатъчни запаси, но и в честата комуникация с доставчиците, при която компанията представя плановете си за производство за следващите три години. Все пак обаче се наложи за кратко тя да спре производството в заводи в Китай и САЩ.

Самият недостиг бе причинен именно от изненадващото възстановяване на производството на автомобили — когато производителите на чипове вече бяха пренасочили мощностите си към полупроводници за електроника.

За периода между април и декември на 2020 г. Toyota отчете чиста печалба от 1,46 трлн., спад от 14,1% спрямо същия период на предходната година. Продажбите достигат 19,52 трлн. йена, спад от 15%.

Toyota се подготвя за рекордно производство през 2021 г.

Toyota се подготвя за рекордно производство през 2021 г.

Японската компания планира да произведе със 17% повече автомобили