Toyota Motor, новият-стар най-голям производител на автомобили в света, планира да произведе рекорден брой коли през 2021 г. — давайки сигнал, че японската компания е успяла да преодолее негативния ефект от пандемията и се цели към агресивна експанзия, пише Nikkei.

През 2021 г. Toyota планира да произведе 9,2 млн. автомобила, повишение от 17% спрямо предходния период. Броят им надхвърля и с 2% произведените през 2019 г. автомобили, когато пандемията все още не беше ударила световните икономики.

Планът на Toyota ще подпомогне и доставчиците на компанията. Производителят вече е представила плановете, които се основават на прогноза за рекордни продажби през годината, на най-значимите си доставчици.

През 2020 г. японският производител постигна осма поредна година на рекордни продажби в Китай, най-големият автомобилен пазар в света. Търсенето в Северна Америка и Япония също се възстановява силно.

Засега Toyota не изпитва недостиг на чипове — проблем, който застигна индустрията в края на миналата година.

През 2020 г. възстановяването на продажбите бе водено от SUV моделите на марката. Toyota се изкачи на първа позиция по продажби за първи път от пет години насам, изпреварвайки германската Volkswagen.

Кои са най-продаваните автомобили в света през 2020 г.?

Кои са най-продаваните автомобили в света през 2020 г.?

И кой производител взима титлата